Zrealizowano
Odsłonięcie murali PTTK w Kaliszu
W dniu 3 sierpnia 2024 r. o godz. 13.33 rozpoczęło się uroczyste odsłonięcie pamiątkowych murali o tematyce historyczno-krajoznawczej usytuowanych na ścianach stacji Trafo będącej własnością Energa-Operator, z którym Kaliski Oddział PTTK im. Stanisława Graevego zawarł wcześniej odpowiednie porozumienie i uzyskał prawo do pomalowani ścian tej stacji.
Inicjatorem Muralu był kol. Grzegorz Walkowiak (członek Zarządu Oddziału), który potrafił przekonać Zarząd Oddziału (mimo pewnego sceptycyzmu kilku członków) do sfinansowania tego projektu.
Nadto duże zaangażowanie okazał kol. Mateusz Przyjazny /Prezes Zarządu/ uczestnicząc nie tylko we współprojektowaniu 3 ścian ale samodzielnie wymyślił i zaprojektował w całości mural poświęcony Stefanowi Szolc-Rogozińskiemu, tudzież pozyskał wszelkie konieczne zgody zarówno Konserwatora Zabytków jak i (" po przejściach") władz Miasta Kalisza. Dopracowanie elementów graficznych zlecono firmie Murale- art. z Zabrza i to właśnie ta firma wykonała malowanie według wcześniej ustalonych treści.
Przybyłych gości (w liczbie ok. 60 osób) powitał Mateusz Przyjazny - Prezes Zarządu Oddziału poczynając od kol. Zdzisława Kobyłki - Członka Honorowego PTTK.
Następnie zaprosił do uroczystego odsłonięcia (poprzez zerwanie szarfy):
- Pana Jana Adama Kłysza - Starostę Kaliskiego,
- Panią Grażynę Dziedziak - Naczelnik Wydziału Kultury i Sztuki, Sportu i Turystyki UM Kalisz,
- Pana Tomasza Talara - Kierownika Kaliskiej Delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków.
Po odsłonięciu głos zabierali zarówno odsłaniający jak i inne osoby. Podkreślano olbrzymi wkład PTTK w Kaliszu dla ratowanie pamięci o osobach zasłużonych dla Ziemi Kaliskiej.
Następnie Prezes Mateusz Przyjazny zaprosił wszystkich zebranych do degustacji tradycyjnych potraw i napitków kuchni kameruńskiej przygotowanych wspaniale przez trio: tj. Panie: Małgorzatę Walczak - Kubiak, Wacławę Maląg i Olimpię Piątczak. Dania te cieszyły oko i smak konsumujących.
Nadto dla miłośników kuchni polskiej serowano tradycyjny bigos z kiełbaską. Okazało się, iż nadal (mimo oferty "kuchni kameruńskiej") preferujemy kuchnię staropolską :)
Tekst: Mateusz Przyjazny
Foto: Arkadiusz Skaruz i Andrzej Matysiak